Schoon, heel en veilig 2021 vanuit de brandweer.

Hadden we het vorig jaar over een vreemde gang van het jaar, helaas is het 2021 niet veel beter verlopen. Vanuit brandweer oogpunt hebben wij echter (geen) klagen. Ons doel om minder branden te hoeven blussen wordt makkelijk gehaald dit jaar. Samen met mijn repressieve collega’s is het fijn dat we niet op de meest ongepaste tijden worden gealarmeerd maar onze passie voor het vak lijdt er wel onder. Gelukkig heb ik een dubbele taak. En de preventieve tak van mijn functie boekt mooie successen. Tijdens diverse controles, wanneer die uitgevoerd kunnen worden, komen wij half lege bedrijfsgebouwen tegen.

BHV in coronatijd
Deze leegte heeft voor en nadelen. Neem nu de BHV. Moet er altijd een BHV-er in huis / kantoor zijn? Nee, is het antwoord. Heel belangrijk om niet in de problemen te komen is dat er een degelijke Risico Inventarisatie & Evaluatie wordt gemaakt (RI&E). In het RI&E staat hoeveel BHV-ers aanwezig moeten zijn. Een vuistregel is dat er op 50 medewerkers 1 BHV-er moet zijn. Echter de BHV-er heeft ook recht op thuiswerken. Wanneer de opgeleide BHV-er niet op kantoor aanwezig is kan hij of zij dit delegeren aan de aanwezigen. In een normale situatie gaat dit niet op omdat er dan veel mensen aanwezig zijn. In deze tijd waar veel thuis wordt gewerkt is de bezetting meestal kleiner dan de helft van het normale aantal mensen. Men kan dus afspreken dat de aanwezigen elkaar in de gaten houden. Met andere woorden, meld je even als je komt en kijk even of je collega ziet dat je weer weggaat.

Parkeeroverlast
Tijdens controles en ritten over het bedrijventerrein zie ik regelmatig meerdere vrachtwagens rusten / overnachten langs de kant van de weg. Wat zou het mooi zijn als de betreffende chauffeurs op het terrein van de klant of leverancier konden rusten. Helaas veroorzaakt dit ook wel wat overlast en dat komt het motto van het keurmerk niet ten goede.

Attentie illegaal vuurwerk
Ik hoop ook namens mijn collega’s dat we volgend jaar weer alles mogen en kunnen doen. En dat het blussen van branden dan maar op een oefencentrum gebeurd. Normaal gesproken zeg ik aan het eind van het jaar wees voorzichtig met vuurwerk en een gezond nieuwjaar 2022 toegewenst. Wat vuurwerk betreft dat mogen we niet afsteken, maar wees u er alstublieft op bedacht dat er toch veel illegaal vuurwerk in de omloop is en dat dit zoveel krachtiger is als consumentenvuurwerk dat u bij het aantreffen ervan niet moet aarzelen om dit te melden bij de politie en of brandweer.

Fijne veilige dagen om het jaar uit te leiden en een gezond, schoon en veilig 2022.

Namens Brandweer Flevoland, Gerben van der Lugt


« terug naar overzicht