Brandveiligheid en de Larserpoort.

Als ik mijn collega’s van de uitrukdienst vraag of zij laatst nog op de Larserpoort geweest zijn, dan is de eerste vraag: ”waar ligt de Larserpoort ook al weer?”. Met deze opening wil ik graag aangeven dat het wat brandveiligheid blijkbaar goed gesteld is op de Larserpoort.

Afgelopen jaar zijn er 8 meldingen via het Openbaar Meld Systeem(OMS) binnen gekomen. Deze meldingen waren een gevolg van minder verstandige acties rondom de bedrijven. Een oude grasmaaier en de ramen open leverde uitlaatgassen in een kantoor op waardoor de rookmelders in alarm gingen. Dit zijn zaken waar geen kruid tegen opgewassen is. Als bedrijf ben je goed bezig maar als de plantsoenen dienst plotseling met een rokende grasmaaier naast het gebouw aan de slag gaat noemen wij dat overmacht. Al met al is het voor de brandweer een rustig jaar geweest op het gebied van OMS en zeker geen zorgen rond de Larserpoort.
Op de afdeling Crisisbeheersing en Risicobeheersing was het echter koortsachtig druk. Al 2 jaar stond er een grote oefening gepland op de Larserpoort en de uitvoering kwam maar niet tot stand. Gelukkig lukt het dit jaar wel en hebben de Veiligheidsregio Flevoland en Dijkstra Verenigde een mooie oefening kunnen draaien.
Op 30 oktober 2018 rond 16:00uur kwam er bij de brandweer een “oefen” melding binnen dat er brand was bij Dijkstra Verenigde. Aangezien er direct bevestigd werd dat er brand was kwam de brandweer met 2 Tankautospuiten, een hoogwerker en een Officier van Dienst (OVD) ter plaatse. De situatie leek snel onder controle totdat bleek dat er een oud werknemer uit wraak collega’s gijzelde en zijn oud collega’s wilde overgieten met een zuur. Hierop werd er groot alarm geslagen en kwam er fictief een grote politiemacht ter plaatse. Ook de omliggende wegen werden fictief afgesloten. De Officier van Dienst van Politie liet niets aan het toeval over en liet onderhandelaars en een arrestatieteam komen. Ook was de gemeente aanwezig om te faciliteren in het omleiden van verkeer en om eventuele extra gegevens boven tafel te krijgen die nodig waren om het incident onder controle te krijgen. Na 2 korte vergaderingen waar in de eerste plaats gegevens en in tweede plaats oplossingen werden aangedragen. Konden de hulpdiensten concluderen dat de situatie onder controle was en dat daarmee de oefening geslaagd en klaar was.
Bij evaluatie bleek dat de BHV op het verkeerde been was gezet door de oefenleiding. Bij de eerste telling van geëvacueerd personeel bleek iedereen op de verzamelplaats aanwezig te zijn. Toch waren er 5 mensen vermist. Uiteindelijk had de BHV goed geteld maar had de oefenleiding 5 slachtoffers geënsceneerd om het scenario (verloop van de oefening) zo te maken dat de politie en de gemeente ook wat te doen moesten hebben.
Mocht er zo een incident ooit plaatsvinden op de Larserpoort, dan zullen de volgende eenheden ter plaatsen komen:

  • Brandweer: 2 x TAS 1x Hoogwerker, 1x vergadercontainer (COPI-Bak), 1x Officier van Dienst, 1x Hoofd Officier van Dienst.
  • Politie: meerdere noodhulp auto’s, 1x Officier van Diest, wachtcommandant, arrestatieteam, onderhandelaar.
  • GHOR: 2 Ambulances en officier van Dienst.
  • Gemeente: officier van Dienst gemeente, gemeente werken voor afzetting.

U ziet een hele grote groep mensen. Deze mensen zullen in een echte situatie een aantal uren ter plaatsen zijn. Dan zal ook onze eigen logistieke cateraar ter plaatsen gaan. Uiteindelijk spreken wij van een geslaagde oefening. Dank namens alle hulpverleners aan Dijkstra Verenigde voor het ter beschikking stellen van hun locatie.
Rest mij u een brandveilig 2019 te wensen. Laten we op de weg verder gaan die we nu ingeslagen zijn. Veilig, Heel en Schoon.  
 
Met vriendelijke groet,
 

 
Gerben van der Lugt
Specialist brandveiligheid


« terug naar overzicht